Marius Lacatus 1997 Europe squad

Lăcătuș – Zidane vs Ronaldo – Batistuta

Azi România îl dă pe Denis Man fotbalistul anului. Prin 1997 să ia titlul acesta un fotbalist cu 6 selecții la natională era ceva neverosimil. Atunci erau Gică Hagi, Dan Petrescu, Gică Popescu, Adrian Ilie, în această ordine. Pe locul 3 a terminat Marius Lăcătuș. “Fiara” era pe final de carieră și totuși pe podium la “fotbalistul anului”. Asta pentru că fotbaliștii adevărați nu-și pierd din tehnică și fantezie, doar corpul e cel care spune “pas” marii performanțe la un moment dat.

În acea vreme, anul 1997, România însemna ceva în fotbal! Nu doar că atunci nu concepeam să ratăm turnee finale, dar ne și calificam din timp. Și chiar dacă pare o legendă frumoasă, este adevărat că eram în prima urnă la tragerea la sorți în preliminariile pentru Mondial. Așa se face că pe 20 august după 4-2 cu Macedonia pe Ghencea, România era prima calificată din Europa la Cupa Mondială din 1998 exceptând evident gazda, Franța.

Da, acea Cupă Mondială dn 98, unde Adrian Ilie e “Cobra” și batem din nou Columbia, Dan Petrescu “le bagă mortul în casă amicilor lui englezi”, ne facem blonzi cu Tunisia, Croația ia broznul, iar Brazilia lui Ronaldo are o “cădere” fix în finala cu Franț,a când Zidane a strălucit ca soarele pe cerul unei amiezi senine de vară.

Lăcătuș și restu’ lumii

Dar să ne întoarcem pe 4 decembrie 1997, mai exact la Marsilia, unde FIFA a pregătit meciul de gală dintre selecționata Europei și cea Mondială. Pe teren, nume nu grele, uriașe. Ronaldo “Il Fenomeno” și Batistuta la Mondiali, în timp ce Europenii îi aveau pe Zidane, Kluivert, Boksic, Hierro sau Costacurta. În echipa bătrânului continent și-a făcut loc și un român, Marius Lăcătuș. Stelistul a jucat cu numărul 13 pe spate și a fost extremă dreapta alături de o linie de atac Boksic – Kluivert, cu Zizou la seriviciu.

Ce a reușit Lăcătuș, la 33 de ani, în acel meci? A deschis scorul la doar 60 de secunde după după ce Zidane l-a căutat cu o pasă la care a greșit continuarea, dar a anticipat apoi formidabil pasa adversarului Noureddine Naybet, fundașul de legendă al lui Deportivo La Coruna.

După 20 de minute Lăcătuș avea să îi întoarcă serviciul lui Zizou, doar că francezul a ratat un voleu mai ușor ca cel de pe Hamden Park, din finala de UCL cu Bayer Leverkusen în 2002, care a adus trofeul lui Real Madrid. Și cu același stâng a încercat Zidane să dea gol și din centrarea lui Lăcătuș.

Zidane l-a mai căutat apoi pe Lăcătuș cu câteva pase în diagonală, marcă înregistrată, dar echipa Europei a fost îngenunchiată de cuplul de atac Ronaldo – Batistuta. Sud-americanii au reușit câte o “dublă”, iar la pauză scorul era deja 5-1. Zidane a marcat și el pentru Europa, iar patida s-a terminat 5-2 pentru selecționata Mondială.

Întreaga partidă poate fi urmărită AICI!

2 thoughts on “Lăcătuș – Zidane vs Ronaldo – Batistuta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *