Richard Carapaz și Primos Roglic, pricipalii favoriți la câștigarea Turului cisclist al Spaniei 2020

La Vuelta, răzbunarea lui Roglic?

Azi începe o nouă ediție a Turul ciclist al Spaniei și pentru prima oară în istorie două Mari Tururi se suprapun, pentru că tot azi Giro intră în a treia săptămână. Campionul de anul trecut din La Vuelta, slovenul Primoz Roglic, își apără coroana în fața rivalilor: Chris Froome, Alejandro Valverde și Richard Carapaz.

După ce a pierdut dramatic Turul Franței în urmă cu o lună, Primoz Roglic începe aventura în Vuelta 2020, competiție pe care a câștigat-o anul trecut. Slovenul, bătut de compatriotul său, Tadej Pogacar, în Turul Franței, vine și pe pământ iberic cu o echipă puternică de munte: Tom Dumoulin, George Bennett, Sepp Kuss sau veteranul Robert Gesink îl vor ajuta. Totuși, Roglic nu are două “motoare” importante, poate cele mai importante, în La Vuelta, față de echipa din Turul Franței. Slovenului îi lipsesc Wout van Aert și Tony Martin.

Roglic și echipa sa Jumbo Visma, cea mai puternică din ciclismul mondial în acest moment

Principalul rival pentru Roglic se va alege cel mai probabil de la echipa Ineos (fosta SKY). Chris Froome este un nume cu rezonanță, dar britanicul este departe de forma din zilele de glorie din urmă cu 3 ani, când câștiga a patra oară Turul Franței. Coechipierul său Richard Carapaz este cel care ar trebui să îl ajute în lupta cu Roglic. Însă specialiștii spun că mai degrabă lucrurile vor sta invers și Froome va fi “locotenentul” lui Carapaz.

Lupii tineri sau ursul bătrân?

Bătălia dintre Jumbo Visma (cu Roglic și Dumoulin) și Ineos ( cu Froome și Carapaz) ar putea fi arbitrată de cei de la Movistar. Pe teren propriu, spaniolii propun și ei două nume cu șanse reale în lupta pentru podium. Veteranul Alejandro Valverde speră ca la 40 de ani și jumătate să devină al doilea cel mai vârstnic câștigător de Mare Tur (după Chris Horner), printr-o victorie în La Vuelta. Ceva mai mari șanse are însă coechipierul său cu 15 ani mai tânăr Enric Mas.

Alejandro Valverde (Movistar), 40 de ani, a fost campion mondial în 2018

Lupii tineri continuă asaltul din ciclismul actual și în Vuelta. Astana se bate pentru victorie cu rusul de 24 de ani, Aleksandr Vlasov, în timp ce Education First îl propune pe columbianul Daniel Felipe Martinez (24 de ani). Și urșii bătrâni cu multe prezențe în Marile Tururi de până acum sunt la start cu șanse la victorie. Cei mai bine plasați sunt Thibaut Pinot de la Groupama – FDJ (însă nerefăcut complet, după spusele sale, după accidentarea din Le Tour) și Rigoberto Uran (EF).

Prima săptămână din La Vuelta va fi transmisă de Eurosport alternativ cu Il Giro, începând de astăzi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *