Cristiano Ronaldo și Alfredo Di Stefano, două nume legendare ale fotbalului mondial, dar mai ales glorii ale lui Real Madrid

Alfredo Di Stefano a fost deturnat de Real Madrid de la Barcelona. Povestea de film a unui transfer care a accentuat rivalitatea celor două mari cluburi și a schimbat istoria El Clasico

Alfredo Di Stefano a jucat 11 ani la Real Madrid și nimeni nu și l-ar putea închipui vreodată în tricoul Barcelonei. Totuși argentinianul a fost al catalanilor, dar într-un mod inexplicabil a fost deturnat de Real Madrid din drumul spre glorie în culorile “blaugrana”. Marele Di Stefano a jucat pentru Barcelona. Și asta chiar înainte să ajungă la Real Madrid. Se întâmpla în vara lui 1953 în câteva partide amicale. Pe 23 septembrie în același an, marele fotbalist debuta la Real Madrid într-un amical cu francezii de la Nancy. Cum a fost posibil ca totul să basculeze așa în numai 3 luni?

Totul a început în martie 1952. Atunci Real Madrid, pentru a serba 50 de ani de la înființare, a organizat un turneu. Invitate au fost două echipe, suedezii de la Nörrkoping și columbienii de la Millonarios. La meciul dintre Real Madrid și sud-americani, spectatorii au fost impresionați de un blond înalt și foarte tehnic, care a făcut cam ce a vrut pe teren și a marcat două goluri. Numele lui, Alfredo Di Stefano. Millonarios a câștigat partida cu 4-2.

Alfredo Di Stefano în tricoul columbienilor de la Millonarios FC
Alfredo Di Stefano în tricoul columbienilor de la Millonarios FC

Barcelona a fost prima care l-a transferat pe Alfredo Di Stefano. Real Madrid n-a renunțat. Așa s-a ajuns ca fotbalistul să fie vândut ambelor echipe

Chiar dacă argentinianul Di Stefano i-a încântat pe suporterii Realului, Barcelona a fost prima care a încercat să-l transfere. Catalanii au mers în Columbia pentru a negocia cu cei de la Millonarios. Așa au aflat că fotbalistul e doar împrumutat de la River Plate.

Când Barcelona a încercat transferul, Di Stefano mai avea un an de jucat sub formă de împrumut la Millionaros. Catalanii l-au vrut cât mai repede, așa că au negociat cu cei de la River Plate transferul imediat. Argentinienii au fost de acord cu suma de transfer, 80.000 de dolari, o sumă uriașă la acea vreme, în 1953.

Actele de transfer al lui Alfredo Di Stefano de la River Plate la Barcelona
Actele de transfer al lui Alfredo Di Stefano de la River Plate la Barcelona

Real Madrid a aflat intențiile catalanilor și a intrat în joc. Di Stefano urma să ajungă pe Nou Camp în vara lui 1954, dar Santiago Bernabeu, președintele de atunci al Realului a mers în Columbia și s-a înțeles și i-a convins pe cei de la Millonarios pentru un transfer imediat. Așa că Real Madrid putea să-l folosească măcar un an până când Alfredo Di Stefano urma să treacă în curtea Barcelonei. Santiago Bernabeu și-a dat seama de implicațiile unui asemea transfer, de la Real Madrid la Barcelona, așa că a mers în Argentina și a negociat și cu clubul porprietar, River Plate. Spaniolul a promis o sumă cel puțin egală cu cea pe care o oferise Barcelona. Argentienii au acceptat și așa Di Stefano a fost vândut și Barcelonei și Realului.

Federația a hotărât ca Di Stefano să joace alternativ, un an la Barcelona, altul la Real Madrid. Însuşi dictatorul Franco s-a implicat în transfer

Când Alfredo Di Stefano a aflat că va juca pentru Barcelona, argentinianul și-a făcut bagajele a plecat din Columbia, deși mai avea un an de contract, și a aterizat direct în Catalunia. Ba chiar a și jucat în acea vară a lui 1953, pentru Barcelona.

Alfredo Di Stefano si Laszlo Kubala, în tricoul Barcelonei la o partidă amicală
Alfredo Di Stefano si Laszlo Kubala, în tricoul Barcelonei la o partidă amicală

Di Stefano a apucat să joace alături de vedeta de atunci a catalanilor, ungurul Laszlo Kubala, în două partide amicale. Real Madrid a contestat mutarea pe Nou Camp a argentinianului și a reclamat cazul Federației Spaniole de Fotbal. Decizia a fost una ciudată. Federația, pusă în încurcătură de dubla semnătură, a decis ca Di Stefano să joace alternativ câte un an pentru fiecare dintre cluburi. Un an la Real Madrid, altul la Barcelona şi tot aşa.

În acel moment datorită tensiunilor politice și sociale dintre Catalunia și Madrid, Barcelona a considerat ca inacceptabilă o asemenea decizie. Se spune că în această problemă s-a implicat chiar dictatorul Franco. Supus la mari presiuni, președintele Barcelonei de atunci Enric Marti Carreto a anulat plata banilor către River Plate și a demisionat, renunțând subit la transfer. Rudele sale au confirmat după mulți ani că președintele a fost amenințat și el și familia sa pentru a renunța la fotbalist în favoarea Realului. Așa că pe 23 septembrie 1953, Alfredo Di Stefano debuta pentru Real Madrid într-un amical cu francezii de la Nice. De atunci El Clasico a avut și o mai mare încărcătură, Barcelona simțindu-se nedreptățită de regimul de la Madrid.

Alfredo Di Stefano şi cele 5 trofee de Cupa Campionilor Europeni cucerite consecutiv la Real Madrid. În 1960, la ultima câştigată, Di Stefano avea 34 de ani.
Alfredo Di Stefano şi cele 5 trofee de Cupa Campionilor Europeni cucerite consecutiv la Real Madrid. În 1960, la ultima câştigată, Di Stefano avea 34 de ani.

Ce a urmat se știe. Cu Di Stefano în teren Real Madrid a câștigat de 5 ori la rând Cupa Campionilor Europei (actuala Ligă a Campionilor) și 8 campionate. 11 ani a jucta Di Stefano pentru Real Madrid, timp în care a devenit cel mai bun marcator în El Clasico cu 18 goluri. Recordul său a fost între timp egalat de Cristiano Ronaldo și depăsit de Lionel Messi, care a marcat de 26 de ori în El Clasico.

  • 5-0 a fost scorul cu care Real Madrid învingea pe Barcelona la primul El Clasico în care juca Alfredo Di Stefano

One thought on “Alfredo Di Stefano a fost deturnat de Real Madrid de la Barcelona. Povestea de film a unui transfer care a accentuat rivalitatea celor două mari cluburi și a schimbat istoria El Clasico

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *